ID Academy

Hvis du et øjeblik reflekterer over, hvad der er allermest tilfredsstillende og vidunderligt i dit liv, vil du med stor sandsynlighed tænke på noget, som er forbundet med at være intenst til stede i nuet.

Når livet er mest glædeligt og meningsfuldt, er fremtiden og fortiden midlertidigt forsvundet, og vi er fuldt til stede i øjeblikket med hjertet åbent og sanserne på vid gab.

Bare tænk på et dybt kærlighedsmøde med din elskede, en rørende eller sjov situation med dine børn, en storslået oplevelse af naturen, et betagende kunstværk, et stykke musik, som bevæger hjertet eller overtager kroppen, eller noget andet som får tiden til at stå stille.

Jo mere intenst vi oplever øjeblikket, jo mere rigt og smukt er livet. Uanset hvor meget vi glæder os til noget eller tænker på de gode gamle dage, er der ikke noget som kan måle sig med den direkte oplevelse af livet lige her og nu.

Derfor er det allervigtigste aspekt af livskunst efter min mening at kunne være fuldt og helt til stede i nuet. Det er her og nu, at livet foregår.

Og det er det, meditation dybest set handler om, nemlig at styrke vores evne til at være intenst til stede i nuet.

Meditation - at stoppe tiden

Fremtiden er kun en forestilling vi laver i sindet. Og fortiden er heller ikke andet end mere eller mindre upræcise aftryk af noget, vi oplevede engang, og som ikke længere er. Både vores erindringer og vores forestillinger om fremtiden er konstruktioner i sindet lige nu. Så på en måde kunne vi godt sige, at det kun er nuet, som reelt eksisterer.

Det betyder på ingen måde, at det er irrelevant at beskæftige sig med det vi kalder for fremtid og fortid. Jeg mener blot, at det er vigtigt at erkende, at både vores forestillinger om fremtiden og erindringer om fortiden er mentale konstruktioner, og at livet skal leves lige nu.

Meditation er en metode til at forøge vores evne til nærvær i nuet, og dermed til at få mest mulig glæde af selve livet.

Meditation træner altså vores evne til at være fuldt til stede her og nu, hvor livet foregår.

Meditationslærer og forfatter Ole Vadum Dahl

Gå tilbage til hovedsiden for ID Meditation ved at klikke her.Åben video på YouTube